Nuci altoiţi

Nucul,  un pom binecuvântat al naturii.

Parteneriatul între Pepiniera Pucheni din Judeţul Prahova si Pepiniera Voineşti din Republica Moldova a început în anul 2016 din dorinţa de a oferi nucicultorilor o abordare la un nivel superior al acestui domeniu.

Experienţa si tradiţia Pepinierei Voineşti reprezentată de domnul inginer Oleg Târsână, director tehnic si pasiunea domnului Gabriel Pătru,  administrator al Pepinierei Pucheni au fost factorii determinanţi care au dus la demararea colaborării.

Grație provenienței locale din generații de nuci testați de-a lungul a mai bine de două milenii, soiurile autohtone moldoveneşti (Pescianski, Cogălniceanu, Chişinău) altoite de Pepiniera Voineşti oferă cea mai mare siguranță în privința longevității proiectului dumneavostră de plantație. De asemenea, Pepiniera Voineşti deţine câteva soiuri de nuc selecţionate  prin cercetare proprie cum ar fi Ovata, Carpatica, Hector.

Aceste soiuiri sunt adaptate şi la noi în ţară deoarece climatul este asemănător în România şi Republica Moldova . Acest lucru a făcut ca implementarea lor în arealul din România să nu reprezinte un obstacol.

Soiul Ovata a fost deja propus pentru testare şi înregistrare la Institutul pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor din România.

Preocupările celor două pepiniere nu se opresc aici, ci cuprind toate verigile de exploatare a culturii nucului, de la producerea materialului săditor, înfiinţarea de livezi, exploatarea şi întreţinerea livezilor pe rod până la studiul soiurilor de nuc cu cel mai bun randament.

Pentru a satisface dorinţele cât mai variate ale clienţilor, în urma discuţiei cu domnul doctor inginer Dorin Ioan Sumedrea, director ştiinţific al ICDP Piteşti-Mărăcineni,  se doreşte demararea unui proiect între cele două pepiniere  şi ICDP Piteşti-Mărăcineni pentru multiplicarea soiurilor de  nuc  româneşti , create si deţinute de acesta.

Pentru mai multe informaţii puteţi accesa site-ul : http://nucialtoiti.md/