Diglyphus isaea

Diglyphus isaea-prădător de muscă minieră 

Diglyphus isaea este un  parazit tipic  mediilor mediteraneene, foarte eficient în controlul muştelor miniere din genul Liriomyza spp.

Pentru rusticitatea și ușurința utilizării sale este utilizat pe scară largă în tomate, vinete, legume, plante ornamentale și alte culturi, chiar și la culturile în câmp.Adulții,de culoare neagră cu reflecții  verzi, au o lungime de 1,5 – 2 milimetri, cu antene scurte.

Femelele, prin explorarea suprafeței frunzelor, caută larvele de muscă minieră care printr-o lovitură de ovipositor le paralizează, acestea devenind  mâncare pentru  larvele Diglyphus. Acestea, până la maturitate, construiesc o cameră de pupă și, la sfârșitul metamorfozării, un nou adult iese din frunză practicând o gaură circulară în epidermă.Fiecare femelă  poate stabili între 60 și 100 ouă în funcție de diferite condiții.

Datorită nivelului de  parazitare, dar și hrănirea gazdei cauzează o mortalitate semnificativă în populația muştelor miniere. Acest lucru, combinat cu o capacitate mare de căutare, asigură succesul preventiv de combatere a muştei miniere.

Introducerea timpurie este întotdeauna recomandată chiar dacă Diglyphus este capabil să împiedice  infestațiile deja existente.