Dobrogea NOU

 

Soiul Dobrogea este un soi de lucernă românesc, nou creat,  înregistrat în anul 2019 în România.

Testările efectuate în ultimii 4 ani au evidențiat mai multe însușiri importante din care ar fi de subliniat: rezistența la secetă, capacitatea de regenerare și  potențialul ridicat de producție.

În paralel cu testările realizate în cadrul rețelei  ISTIS (Institutul de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor) pentru înregistrarea soiului Dobrogea, s-au evaluat performanţele acestuia și  în culturi comparative în două ferme din România.

Prima fermă unde s-a realizat studiul este situată în zona de Sud, în judeţul Teleorman  în localitatea Drăgăneşti-Vlaşca,  fermă cu tradiţie în cultivarea lucernei. Suprafaţa cultivată cu soiul Dobrogea  în vederea testării a fost de 20 ha. Rezultatele obţinute de soiul Dobrogea  în decursul celor 4 ani de testare (2016-2019),  au arătat productivitatea ridicată a acestuia în ceea ce priveşte cantitatea de substanţă uscată obţinută la hectar; diferența de producție  fiind  cu  peste 10% față de alt soi consacrat  cultivat în această fermă.

Lucernă în cultură comparativă din județul  Teleorman în anul  2016, anul 1

Producția de substanță uscată la lucernă în anul III -2018, județul Teleorman

A doua locație aleasă pentru studiu este situată în zona de Sud-Est a țării,  în localitatea Zărneşti, Județul Buzău. Soiul Dobrogea a fost cultivat pe o suprafaţă de 7,5 ha.        Cultura comparativă a fost înființată în primăvara anului 2017. În condițiile climatice ale anului respectiv,  a realizat performanţe bune și  în această zonă, situându-se peste soiul martor la producția de fân pe hectar, cu peste 11%.

Producția de substanță uscată la lucernă în anul I-2017, județul  Buzau

De asemenea, în toamna anului 2016 s-a înființat o cultură de test cu  soiul Dobrogea  în Câmpia Gherghiței  la o fermă din localitatea Puchenii Mari, județul  Prahova.            Scopul principal al înființării acestui lot a fost urmărirea potențialului de producție de furaj dar și de sămânța. În acest scop s-au folosit două scheme de semănat, la 35 și 70 cm între rânduri.

În anul 1 (2017) s-a urmărit potențialul productiv în sămânța al soiului. Sămânța  s-a recoltat la coasa I, luna Iulie 2017 iar cantitatea recoltată a fost  675 kg /ha.            Cantitatea obținută este peste media pe țară cu 15 %  și constitie o reușită importantă a soiurilor românești  în segmentul producerii de sămânța de lucernă.

Situație producție de sămânță lucernă soi Dobrogea (4AG07) în anul 2017


In anul 2 (2018) s-a testat producția de masă verde și fân a soiului Dobrogea (4AG07) la aceiași fermă din Puchenii  Mari.

Situație producție furaj soi Dobrogea (4AG07) în anul 2018


Performanțele ridicate ale soiului Dobrogea (4AG07) au atras atenția specialiștilor din țară și din străînătate. În perioada 2016-2018, soiul Dobrogea (4AG07) a fost testat în Republica Moldova de către Comisia De Stat Pentru Testarea Soiurilor De Plante iar notele ridicate obținute după centralizarea rezultatelor  în urmă celor 3 ani de testare au dus la înregistrarea soiului în Republica Moldova sub numele de ”Dobrogea”.Rezultatele sunt impresionante dacă luăm în calcul cantitatea de furaj obținută  la hectar raportată la shema de plantare și realizarea unui număr de 5 coase în condițiile unei culturi neirigate.

Dobrogea  se află în culturi de test în Bulgaria și Serbia, unde deja există solicitări pentru cultivarea soiului.  În România acest soi a fost inclus într-un amplu Proiect de Cercetare Științifică de către USAMV București  intitulat:  «Elaborarea unor variante tehnologice la un sortiment de soiuri de lucernă, testarea acestora privind plasticitatea ecologică, productivitatea, calitatea recoltei, biologia şi fiziologia plantelor şi performanţele economice»

Acest proiect se derulează pe o perioada de 3 ani (2018-2020) și vizează expunerea a 25 de soiuri de lucerna din Europa  într-un câmp competițional, în vederea realizării unui Caiet De Apreciere Al Soiurilor De Lucernă, după performanțele realizate în funcție de anumiți indici calitativi și cantitativi.