Soi nou românesc, exclusivitate Patru Agro
- Varietate adaptată condițiilor de creștere locale
- Furaj de calitate
- Procent ridicat de proteină
- Digestibilitate mare
Soi nou de lucernă creat în colaborare cu Departamentul Știinţele Plantelor din cadrul Facultății de Agricultură de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) Bucureşti şi cu suportul tehnic al firmei Patru Agro.
Însuşiri biologice de bază ale soiului Valahia (4AG08) obţinute în reţeaua ISTIS în anul 1 (2018)
Rezultatele pozitive obţinute în câmpurile de testare în anul 1 au încurajat continuarea testării soiului și în anul II, în cadrul aceleiași rețele de testare a ISTIS.
În anul II testele au evidențiat o rezistență mai bună la cădere și o capacitate bună de regenerare, poziționând soiul Valahia (4AG08) în categoria soiurilor cu un potențial bun de producție, dar și cu o calitate superioară a fânului.
Rezultatele testării soiului de lucernă 4AG08 în cadrul ISTIS în anul 2 (2019)
Producția de substanță uscată la lucernă în anul II-2019 (ISTIS)
În paralel cu testările realizate de ISTIS în perioada 2018-2019 s-au mai efectuat alte teste și în câmpia Gherghiței, județul Prahova. Rezultatele acestor teste s-au obținut prin centralizarea datelor rezultate din 3 puncte diferite de testare și sunt următoarele:
- Producția de substanță uscată: 17,5-18,5 t/ha
- Procentul de proteină: 18,5-19,65%
- Gradul de digestibilitate: 70-73 %
- Cantitatea de sămânță: 0,4-0,75 t/ha